Bygg din dröm - styr din tid / Gårdsbutik / Nätbutik / Fotograf

Enkelt att bygga odlingslådor

|13/05, 2024

Enkelt att bygga odlingslådor

Odlingslådor är någonting som återfinns i många trädgårdar. Vanligt är att använda vanliga pallkragar, och visst funkar det alldeles utmärkt. Men vill man skapa din egen prägel är det inte heller så svårt att bygga dina egna lådor, med de mått som passar för varje individuell trädgård. Jag älskar lådor! Det tacksamma är att du kan odla så mycket i dem, allt från ett skafferi till somriga blommor eller perenner. Det ramar också in trädgården i fin harmoni. 

Inte för sent att börja 

Jag tycker förvisso att det är optimalt att förbereda odlingslådor på hösten för att de sedan ska kunna stå färdiga tills våren kommer när det kliar i fingrarna för att vi vill börja så. Då kan man också börja hösten och vintern det som går. Men i det stora hela spelar det ju mindre roll när man bygger lådorna. Det är aldrig för sent för att börja! 

Bygg en karaktär eller ta vad du har...

Du kan bygga odlingslådor enkelt genom att använda det du har eller kommer över. Vi hade dessa över och använde därför tjockt, massivt trä... Men du kan lika gärna använda lite gamla brädor som ligger eller som du kan få tag i billigt. Allt beror också på vad du vill ha för karaktär i trädgården ...

Vi valde att lägga "stockar" omlott i stora rektanglar...och skruva ihop. De mäter ca 1x3meter vardera. Vi har 6st och i skrivande stund håller vi på med en annan typ av odlingslådor till inramning. Håller er uppdaterade om dessa. Höjden bestämmer man själv. För oss var det viktigt att det skulle vara lite bekvämare arbetshöjd. 

Fyll lådorna 

När lådorna är klara är det dags att fylla dem. Mycket jord? Jajamän, men det behöver inte bli riktigt så mycket som man kan tro... Här följer våra tips. 

1. Lägg kartong i botten på lådorna. Detta hjälper till att kväva ogräset så att det minskar i lådorna. 

2. Fyll på med övrigt trädgårdsavfall - kvistar, löv, grenar, gräsklipp osv... detta är bra på många sätt, du får en väldränerad låda som lätt släpper igenom överflödigt vatten, det är bra utfyllnad så att du slipper fylla hela med jord och med tiden kommer det att förflutna och bli till finfin kompost! 

3. Nu är det dags för det viktigaste... fyll upp med jord och gödsel, tex häst eller hönsgödsel. Vi blandade ungefär hälften hästgödsel med hälften matjord, men har du en bättre jord kan du troligtvis dra ner på gödslas då den ändå innehåller bra med näring. Här får du experimentera lite vad som passar er bäst. 

4. Nu är det bara att börja odla! Glöm bara inte att vattna ordentligt innan sådd så att jorden är genomblöt. 😉

/Jasmine Lillro