Enkel äppelmos
Lillros Visby AB |10/09, 2024
Hösten!
Äntligen är hösten här och jag märker att jag börjar uppskatta den mer och mer. Förut var sommaren min absoluta favoritårstid, men undrar om jag inte gått över på höst nu på äldre dagar... Det är något speciellt när vädret blir lite svalare men ändå behagligt, skogen står i brandgult och rött, luften är frisk av svalare temperaturer och högre luftfuktighet. En regnig dag blir det helt okej att krypa upp i soffan med en filt och höra vinden utanför med en kopp te och en bok i handen...och en och annan bebis som klättrar på en...haha!
Skördetid...
Men det bästa av allt kanske är att det är skördetid! Allt man odlat börjar mogna, man kan börja skapa sig ett förråd till vintern och resten av året av både trädgården och skogens läckerheter.
Är det någonting jag har gillat sedan barnsben så är det just att skörda - och förädla! Fattar egentligen inte varför inte DET har varit mitt jobb!? Lätt att vara efterklok...dock aldrig för sent, eller vad säger ni?
Äpplen!
Nåväl, denna gång blev det äpplenas tur! Tyvärr har vi själva dåligt med äpplen ännu, men som tur är har vi släkt och vänner som delar med sig... oftast finns det ju överflöd hos någon.
Jag uppskattar när man kan göra saker enkla med medel man har hemma, kanske därför älskar jag att göra just äppelmos... nedan följer ett ENKELT "ungefär" recept.
ENKEL ÄPPELMOS
Äpplen (Jag hade Mio äpplen - läcker färg)
Lite vatten
Socker
Ev vaniljpulver eller kanel
Gör såhär:
1. Dela äpplena med kärnhus och skal på. Lägg i en kastrull, inte så noga med att mäta hur mycket det är utan fyll lämplig kastrull.
2. Häll lite lite vatten i botten. Jag hade ca 1dl vatten till varje 4L kastrull. Så mycket så det inte bränner torrt i botten, häll på mer om det behövs.
3. Koka äpplena mjuka och mosa lite med en potatisstöt.
4. Nu är det dags att passera moset. Jag gör det i en gammal hederlig mosvagga, men det går lika bra genom en vanlig stor sil eller modernare tekniker.
5. Därefter åker moset ner i kastrullen igen. Jag kokar upp och smaksätter med socker. Jag tog ca 1,5dl socker/L mos, men det beror på hur söta äpplena är.
6. Sedan tillsatte jag även lite vaniljpulver.
7. Sedan är det dags att förvara moset. Du kan antingen frysa det i vad du nu har hemma, plastpåsar, backar eller aluminiumformar. Denna gång hade jag inget annat än plastpåsar hemma, då tog jag det.
Du kan också välja att konservera moset för att kunna förvara i rumstemp. Sterilisera då glasburkar, koka eller värm i ugnen och tappa upp det heta moset. Du kan därefter även koka burkarna för att vara säker på att konserveringen lyckades. Du kommer få läsa mer om konservering så småningom...
Stort lycka till med ditt mos - ta vara på så mycket frukt ni bara kan i höst, det är gott att ha till vinter och sommar!