Bygg din dröm - styr din tid / Gårdsbutik / Nätbutik / Fotograf

Tomatbas till vinterns skafferi

|1/10, 2024

Tomatbas till vinterns skafferi

Frosten kom tidigt till Gotland i år - känns det som i alla fall... nåväl, nu är den här och det är dags att slutskörda i trädgårdslandet.

Tomater är någonting som många har överflöd av - även zucchini...Efter många soppor och grönsaksmackor vill man kanske spara lite till vinterns kalla dagar. 

Skörda alla tomater. Nu skördar jag allt! Även de gröna tomaterna. De gröna sorterar jag ur och gör grön tomatmarmelad på, supergott till läckra ostbrickor. Av resten gör jag en tomatbas som jag använder som krossade eller passerade tomater eller till en fin tomatsoppa. 

Som vanligt vill jag göra det enkelt och inte så tillkrånglat. Jag tar vad jag har och mäter inte exakta mått. Det blir bra ändå! 

Ingredienser:

1 stor kastrull Tomater

1 Zucchini 

Olivolja 

Ca 5 Vitlöksklyftor 

Salt

Svartpeppar

Basilika

En skvätt äppelcidervinäger 

Gör såhär: 

1. Lägg allting i en kastrull. 

2. Koka tills allt är mjukt och mosa med en potatisstöt. 

3. Mixa med stavmixer till den konsistens du vill ha. Jag har den ganska slät men lämnar lite bitar. 

4. Smaka av med kryddor. 

5. Häll upp den heta basen i rena glasburkar. Tillslut genast och vänd upp och ner en stund. 

Du kan även lägga det i lagom stora backar och frysa in. Jag förvarar mina i skafferi. Än sålänge funkat fint.